Заради масово нарушаване на карантинните мерки в София, управляващите вземат все

...
Заради масово нарушаване на карантинните мерки в София, управляващите вземат все
Коментари Харесай

Пазарите ще работят само от 13 до 15 април

Заради всеобщо нарушение на карантинните ограничения в София, управляващите вземат все по-крути ограничения. Затваря се Женския пазар в столицата по предписание на вътрешния министър поради неспазване на наредбите за безвредно извършване на покупки , предаде БНР. Заради това по-късно здравният министър издаде нова заповед, съгласно която пазарите в страната ще работят единствено от 13 до 15 април. През тези два дни се дава опция на търговците на кооперативните пазари и цветните тържища да осъществят продукцията си, включително и бързо развалящи се артикули, при " строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения - обществена отдалеченост, условия за персонална хигиена, персонални защитни средства и стерилизация ". Само преди няколко дни Ананиев либерализира работата на пазарите и борсите, с цел да може производители и търговци да пласират стоката си и да се предизвиква българското произвеждане. 

От 16 април пазарите още веднъж се затварят до второ разпореждане, гласи още заповедта. 

Затварянето на Женския пазар пък се случи, откакто през целия ден на него се струпаха голям брой хора, а полицията го затвори след консултация със Столична община. В региона полицейското наличие е засилено. Ще бъдат прекратени безусловно всички търговски действия в региона на пазара.

В същото време столичната администрация стартира да демонтира пейки към огромни църковни храмове . В навечерието на Цветница и единствено седмица преди Великден и поради топлото време, софиянци потеглиха по пазарите и супермаркетите.

Полиция и жандармерия стягат контрола. Започва налагането на крути ограничения за нарушаването на условията за обществена отдалеченост. Предупреждението е освен към хората, само че и към търговци и притежатели на огромни открити обекти, като пазари.

Пейките в градинката към столичния храм „ Свети Георги ” на Петте кьошета са отстранени. В съботния ден общинските чиновници, грижещи се за парковете и градинки в София, демонтираха пейките от пространството към храма, съобщи БГНЕС.

Оставени са само тези в детския ъгъл, който е ограден с полицейска лента. З абраната за посещаване паркове, градски градини, на детски и спортни площадки е в действие до 13 май, до когато е оповестено и изключителното състояние поради епидемията от ковид.

Преди няколко дни полицията предприе и друга стъпка за ограничение на хората от посещаване на зелените площи в София - на редица по-малки паркове и градинки, основно в централната част на града, като в Докторската градина, бяха сложени ограничаващи ленти.

Според последните промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние за разходка в парка нарушителите биват глобявани с 300 лв., вместо с досегашния размер на глобата - 5000 лв.. При наново нарушавания обаче санкцията скача на 1000 лв..

Не е ясно дали пейките пред Народния спектакъл в София също ще бъдат махнати, до момента в който е изключителното състояние, изключително на фона на фрагменти на безсънен жител, който пусна в интернет фотоси, на които се вижда вицепремиерът Красимир Каракачанов по какъв начин беседва с различен човек, умерено седнал на скамейка в градината.

Миналата седмица управата на Бургас също махна пейките от Морската градина в опит да предотврати скупчването на доста хора на едно място.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР